Assetjament Escolar / Bullying

Des de la nostra feina diària, hem pogut constatar els efectes tan negatius de l’assetjament escolar o maltractament entre iguals. Afecta greument la convivència en els centres educatius, repercutint a nivell personal entre els alumnes, dificultant l’aprenentatge i deixant les relacions entre els companys malmeses.

Diem que aquest fenomen ha existit sempre, però darrerament, han sortit a la llum testimonis explicant la seva dolorosa experiència. Això ha sensibilitzat gran part de la societat, especialment famílies i agents educatius.

Mitjançant les intervencions i tallers que realitzem als centres educatius, hem pogut constatar els beneficis de les eines que aprenen els infants i joves. Aquestes eines permeten gestionar positivament els conflictes en el que inevitablement es troben. Detecten quan una persona pot estar es situació vulnerable i com poder aturar-ho.

El ciberassetjament presenta uns trets específics que el fan encara més perjudicial.

Per al claustre, ha representat un suport, ja que no sempre resultat fàcil començar a aplicar el protocol propi del Departament d’Ensenyament. Els hi ajuda poder tenir un servei extern, que els acompanya des del inici i ajuda a l’equip de valoració. També facilitem l’atenció i intervenció amb les famílies en situació de crisi.

Per altra banda, tractem el fet quan no es produeix exclusivament en el centre educatiu. És a dir, ens trobem que l’assetjament es pot donar també a l’escola de música o al camp de futbol..

La nostra experiència en aquest camp ha augmentat considerablement aquest últim any:

  • En l’àmbit de la prevenció hem realitzat més de 50 tallers en uns 20 centres educatius, arribant a 1.200 alumnes. Impartint tallers hem tingut l’oportunitat de detectar si algú estava patint i realitzar un tractament especialitzat conjuntament amb tots els agents educatius.
  • En l’àmbit de la intervenció se’ns ha requerit en més de 10 casos d’aquesta índole. Per aquest motiu hem treballat amb totes les famílies, professors i agents educatius.

TESTIMONIATGES

  • “Gràcies a la vostra intervenció, la situació ha canviat. Les famílies s’han sentit acompanyades i s’han tranquil·litzat”
  • “La clau ha sigut que parléssiu amb les famílies i que entressin a formar part de la solució”
  • “Tot i que són un grup molt potent aquest any ja no tenim els problemes que vam patir l’any passat. Estan més tranquils”
  • “A l’escola hem sentit com es reduïa la tensió i la pressió”
  • “M’he sentit segur quan he vist al meu fill que deixava de patir i ha aprés a gestionar-ho millor”.