Des de la nostra feina diària, hem pogut constatar els efectes tan negatius de l’assetjament escolar o maltractament entre iguals. Afecta greument la convivència en els centres educatius, repercutint a nivell personal entre els alumnes, dificultant l’aprenentatge i deixant les relacions entre els companys malmeses.
Diem que aquest fenomen ha existit sempre, però darrerament, han sortit a la llum testimonis explicant la seva dolorosa experiència. Això ha sensibilitzat gran part de la societat, especialment famílies i agents educatius.
Mitjançant les intervencions i tallers que realitzem als centres educatius, hem pogut constatar els beneficis de les eines que aprenen els infants i joves. Aquestes eines permeten gestionar positivament els conflictes en el que inevitablement es troben. Detecten quan una persona pot estar es situació vulnerable i com poder aturar-ho.
El ciberassetjament presenta uns trets específics que el fan encara més perjudicial.
Per al claustre, ha representat un suport, ja que no sempre resultat fàcil començar a aplicar el protocol propi del Departament d’Ensenyament. Els hi ajuda poder tenir un servei extern, que els acompanya des del inici i ajuda a l’equip de valoració. També facilitem l’atenció i intervenció amb les famílies en situació de crisi.
Per altra banda, tractem el fet quan no es produeix exclusivament en el centre educatiu. És a dir, ens trobem que l’assetjament es pot donar també a l’escola de música o al camp de futbol..
La nostra experiència en aquest camp ha augmentat considerablement aquest últim any:
- En l’àmbit de la prevenció hem realitzat més de 50 tallers en uns 20 centres educatius, arribant a 1.200 alumnes. Impartint tallers hem tingut l’oportunitat de detectar si algú estava patint i realitzar un tractament especialitzat conjuntament amb tots els agents educatius.
- En l’àmbit de la intervenció se’ns ha requerit en més de 10 casos d’aquesta índole. Per aquest motiu hem treballat amb totes les famílies, professors i agents educatius.